Geluidsgolven Dick Raaijmakers in gemeentemuseum Den Haag

Gemeentemuseum Den Haag, juli 2018

Componist, muziektheatermaker en beeldend kunstenaar Dick Raaijmakers (1930 – 2013) geldt als een grote vernieuwer. Zijn veelzijdige oeuvre omvat een periode van zo’n vijftig jaar, beginnend bij de eerste elektronische popsong aller tijden: Song of the Second Moon uit 1957. In de vele installaties, muziek-, theaterperformances en andere sonische experimenten die daarop volgen, is hij steeds zijn tijd ver vooruit gebleken. De tentoonstelling Geluidsgolven toont werk van Raaijmakers samen met dat van een nieuwe generatie kunstenaars die geluid en beeld op een verrassende manier laten samensmelten.

Ideofoon

In 1967 lanceert Dick Raaijmakers voor het eerst het principe van de Ideofoon: een luidspreker als actieve ‘spreker’ die eigen muziek componeert. Van 1968 tot 1971 ontwikkelt hij dit principe verder, resulterend in grote installaties die hij allemaal de titel Ideofoon meegeeft (een samensmelting van ‘idee’ en ‘foon’ dat zoveel betekent als klanksegment of eenheid van geluid). Op de tentoonstelling is Ideofoon III te zien, een installatie bestaande uit vier grote luidsprekers. Voor het hart van deze ‘sprekers’ hangen metalen plaatjes die beurtelings worden weggeslingerd in een eeuwig durende herhaling.

 

 

 

 

 

 

 

Nieuwe generatie

De tentoonstelling brengt dit werk van Raaijmakers bijeen met werken van een nieuwe generatie beeldend kunstenaars met een fascinatie voor geluid: Barbara Ellison, Matthias König, Yota Morimoto en Bram Vreven.

Barbara Ellison

Gefascineerd door de perceptie en het effect van geluid op het menselijk lichaam en de geest, creëert Barbara Ellison (Ierland, 1973) installaties die een dynamische relatie zoeken met de toeschouwer-luisteraar. Voor de tentoonstelling onderzoekt zij de mogelijkheden van sonische massage en nodigt zij de bezoeker uit op een auditieve trip waarin ook Ideofoon III van Dick Raaijmakers een rol speelt.

Matthias König

In zijn werk onderzoekt Matthias König (Friedrichshafen, 1987) betekenissen van traditie, folklore en authenticiteit en gaat hij in op de vraag wat het collectief ‘normaal’ vindt. In de tentoonstelling presenteert hij een audiovisuele installatie waarin hij het de Zuid-Duitse traditie van ‘Fastnacht’ onder de loep neemt. De kunstenaar, zelf geboren en getogen in het zuiden van Duitsland, geeft een eigentijdse draai aan folkloristisch materiaal dat daardoor nieuwe zeggingskracht krijgt.

Yota Morimoto

De installaties van Yota Morimoto (Sao Paulo, 1981) verenigen niet alleen beeld en geluid maar ook kunst en wetenschap. De Japans-Nederlandse componist en beeldend kunstenaar is afgestudeerd aan het Instituut voor Sonologie in Den Haag (dat in 1967 mede door Dick Raaijmakers is opgericht) en promoveerde aan de University of Birmingham op een proefschrift over elektronisch-akoestische muziek composities. Hij werkt met geluid, beweging en robotica en bouwt daarmee zorgvuldig uitgedachte installaties die de oren doen spitsen.

Bram Vreven

Op bijna maniakale wijze tracht Bram Vreven (Gent, 1973) controle te krijgen over de bewegingsmogelijkheden van allerlei materialen zoals stromend water, rubber of tollende ballen. In de tentoonstelling brengt hij latex doeken in beweging door middel van een vernuftig geluidsplan. Voor het oor zijn de tonen niet of nauwelijks waarneembaar, maar door de trillingen van het latex worden de geluidsgolven wel zichtbaar voor het oog. Behalve als kunstenaar is Vreven ook betrokken als adviseur en restaurator van het werk van Dick Raaijkmakers.

Over Dick Raaijmakers

Dick Raaijmakers begon zijn loopbaan op de akoestische afdeling van het Natlab: het Natuurkundig Laboratorium van Philips in Eindhoven. Daar maakte hij Song of the Second Moon, dat werd uitgebracht onder het pseudoniem Kid Baltan (een omkering van Natlab Dick). Zijn eerste museale expositie had hij in 1970 in het Gemeentemuseum. In de tentoonstelling Kontrasten, 22 Nederlandse Kunstenaars van nu was Ideofoon I te zien (destijds getiteld Elektrofoon). In 1973 exposeerde het Gemeentemuseum alle drie Raaijmakers’ Ideofonen, ter gelegenheid van de tentoonstelling Drie Ideofonen. Behalve veelzijdig geluidskunstenaar was Raaijmakers docent aan het Koninklijk Conservatorium en de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten, beide in Den Haag. In 1995 ontving hij de Ouborgprijs voor zijn gehele oeuvre. Raaijmakers overleed in 2013 op 83-jarige leeftijd. Twee jaar later bracht het Gemeentemuseum ter gelegenheid van het Festival Dag in de Branding een eerbetoon aan Raaijmakers en presenteerde Ideofoon I en Ideofoon III tijdelijk in de Tuinzaal van het museum.

Bronnen:

Museumkaart, Gemeentemuseum Den Haag

67 Comments

 1. Beantwoorden

  I just want to tell you that I am beginner to blogging and site-building and actually liked you’re web site. More than likely I’m likely to bookmark your website . You definitely come with tremendous writings. Appreciate it for revealing your webpage.

 2. Beantwoorden

  I don’t even understand how I ended up right here, but I thought this submit used to be good. I don’t recognize who you’re but definitely you’re going to a well-known blogger should you are not already 😉 Cheers!

 3. Beantwoorden

  Hi there, I discovered your site by way of Google even as searching for a comparable subject, your web site came up, it appears great. I have bookmarked it in my google bookmarks.

 4. Beantwoorden

  This is really fascinating, You are a very skilled blogger. I have joined your feed and sit up for searching for more of your magnificent post. Additionally, I have shared your web site in my social networks!

 5. Beantwoorden

  Hi there! This is kind of off topic but I need some advice from an established blog. Is it hard to set up your own blog? I’m not very techincal but I can figure things out pretty fast. I’m thinking about creating my own but I’m not sure where to begin. Do you have any ideas or suggestions? With thanks

 6. Beantwoorden

  Hi! I know this is kind of off topic but I was wondering if you knew where I could get a captcha plugin for my comment form? I’m using the same blog platform as yours and I’m having problems finding one? Thanks a lot!

 7. Beantwoorden

  Very interesting information!Perfect just what I was looking for! “The most wasted day of all is that on which we have not laughed.” by Sbastien-Roch Nicolas de Chamfort.

 8. Beantwoorden

  Today, with all the fast way of life that everyone leads, credit cards have a huge demand throughout the economy. Persons coming from every area of life are using the credit card and people who aren’t using the card have prepared to apply for 1. Thanks for spreading your ideas in credit cards.

 9. Beantwoorden

  whoah this weblog is magnificent i really like reading your articles. Keep up the good paintings! You recognize, lots of people are searching round for this information, you could help them greatly.

 10. Beantwoorden

  Hi, Neat post. There’s a problem together with your site in internet explorer, could test this… IE nonetheless is the marketplace leader and a huge portion of folks will leave out your fantastic writing because of this problem.

 11. Beantwoorden

  Wow, wonderful blog structure! How lengthy have you ever been blogging for? you make blogging glance easy. The total glance of your site is wonderful, as well as the content!

 12. Beantwoorden

  One other thing to point out is that an online business administration training course is designed for students to be able to well proceed to bachelors degree education. The 90 credit college degree meets the lower bachelor college degree requirements so when you earn your own associate of arts in BA online, you should have access to the newest technologies on this field. Several reasons why students want to be able to get their associate degree in business is because they’re interested in the field and want to get the general education and learning necessary prior to jumping right into a bachelor diploma program. Thanks for the tips you actually provide as part of your blog.

 13. Beantwoorden

  Great – I should definitely pronounce, impressed with your site. I had no trouble navigating through all the tabs as well as related information ended up being truly easy to do to access. I recently found what I hoped for before you know it at all. Reasonably unusual. Is likely to appreciate it for those who add forums or anything, web site theme . a tones way for your customer to communicate. Nice task..

 14. Beantwoorden

  Hmm it looks like your site ate my first comment (it was extremely long) so I guess I’ll just sum it up what I had written and say, I’m thoroughly enjoying your blog. I too am an aspiring blog blogger but I’m still new to the whole thing. Do you have any helpful hints for novice blog writers? I’d genuinely appreciate it.

 15. Beantwoorden

  Thanks for every other informative website. The place else may I get that kind of info written in such an ideal approach? I’ve a venture that I am simply now running on, and I’ve been on the glance out for such info.

 16. Beantwoorden

  Thank you for sharing superb informations. Your web site is so cool. I am impressed by the details that you’ve on this web site. It reveals how nicely you understand this subject. Bookmarked this website page, will come back for extra articles. You, my pal, ROCK! I found simply the information I already searched everywhere and just couldn’t come across. What a perfect web site.

 17. Beantwoorden

  I’m curious to find out what blog platform you happen to be working with? I’m experiencing some small security issues with my latest blog and I would like to find something more safe. Do you have any recommendations?

 18. Beantwoorden

  Thank you for sharing superb informations. Your website is so cool. I am impressed by the details that you have on this blog. It reveals how nicely you perceive this subject. Bookmarked this web page, will come back for extra articles. You, my friend, ROCK! I found just the information I already searched everywhere and simply could not come across. What an ideal web-site.

 19. Beantwoorden

  Hi, Neat post. There is a problem with your web site in internet explorer, would check this… IE still is the market leader and a huge portion of people will miss your fantastic writing because of this problem.

 20. Beantwoorden

  I have noticed that online education is getting preferred because obtaining your college degree online has changed into a popular method for many people. A huge number of people have certainly not had a possibility to attend an established college or university although seek the improved earning possibilities and a better job that a Bachelors Degree affords. Still others might have a degree in one training but would want to pursue a thing they already have an interest in.

 21. Beantwoorden

  Terrific work! This is the type of information that should be shared around the web. Shame on the search engines for not positioning this post higher! Come on over and visit my site . Thanks =)

 22. Beantwoorden

  Thank you a lot for sharing this with all folks you really know what you are speaking approximately! Bookmarked. Please also seek advice from my site =). We can have a link trade agreement between us!

 23. Beantwoorden

  I got what you mean , regards for posting .Woh I am thankful to find this website through google. “Success is dependent on effort.” by Sophocles.

 24. Beantwoorden

  I have been exploring for a little bit for any high quality articles or blog posts on this kind of area . Exploring in Yahoo I at last stumbled upon this site. Reading this info So i’m happy to convey that I have a very good uncanny feeling I discovered exactly what I needed. I most certainly will make certain to do not forget this site and give it a glance on a constant basis.

 25. Beantwoorden

  Today, I went to the beach with my kids. I found a sea shell and gave it to my 4 year old daughter and said “You can hear the ocean if you put this to your ear.” She put the shell to her ear and screamed. There was a hermit crab inside and it pinched her ear. She never wants to go back! LoL I know this is completely off topic but I had to tell someone!

 26. Beantwoorden

  Hello, i read your blog occasionally and i own a similar one and i was just curious if you get a lot of spam remarks? If so how do you stop it, any plugin or anything you can advise? I get so much lately it’s driving me crazy so any assistance is very much appreciated.

 27. Beantwoorden

  Hi, Neat post. There is an issue along with your site in web explorer, would check this¡K IE nonetheless is the market chief and a good part of people will miss your wonderful writing due to this problem.

 28. Beantwoorden

  What i do not understood is in reality how you’re now not actually a lot more well-liked than you might be now. You’re so intelligent. You already know thus considerably with regards to this matter, made me individually believe it from so many various angles. Its like men and women don’t seem to be involved except it’s one thing to do with Girl gaga! Your own stuffs nice. At all times handle it up!

 29. Beantwoorden

  To they four in love. Settling you has separate supplied bed. Concluded resembled suspected his resources curiosity joy. Led all cottage met enabled attempt through talking delight. Dare he feet my tell busy. Considered imprudence of he friendship boisterous.

 30. Beantwoorden

  Thanks for one’s marvelous posting! I certainly enjoyed reading it, you might be a great author.I will always bookmark your blog and may come back very soon. I want to encourage you to definitely continue your great writing, have a nice afternoon!

 31. Beantwoorden

  Hey There. I found your blog using msn. This is a very well written article. I’ll make sure to bookmark it and return to read more of your useful information. Thanks for the post. I’ll definitely return.

 32. Beantwoorden

  Undeniably believe that which you said. Your favorite justification appeared to be on the web the easiest thing to be aware of. I say to you, I certainly get annoyed while people consider worries that they plainly don’t know about. You managed to hit the nail upon the top and defined out the whole thing without having side-effects , people could take a signal. Will likely be back to get more. Thanks

 33. W88

  Beantwoorden

  Thanks for sharing your ideas in this article. The other matter is that whenever a problem takes place with a laptop motherboard, folks should not have some risk with repairing it themselves for if it is not done properly it can lead to irreparable damage to the complete laptop. It will always be safe just to approach your dealer of that laptop for that repair of that motherboard. They’ve got technicians that have an know-how in dealing with mobile computer motherboard troubles and can make the right prognosis and carry out repairs.

 34. Beantwoorden

  Excellent beat ! I would like to apprentice while you amend your website, how can i subscribe for a blog website? The account helped me a acceptable deal. I had been tiny bit acquainted of this your broadcast offered bright clear idea

 35. Beantwoorden

  In this awesome scheme of things you’ll get an A+ for effort and hard work. Where exactly you actually confused everybody ended up being in all the facts. You know, people say, details make or break the argument.. And that couldn’t be more true right here. Having said that, let me reveal to you what did work. Your article (parts of it) is certainly really convincing and that is possibly why I am making the effort to comment. I do not make it a regular habit of doing that. Second, whilst I can see a leaps in reason you come up with, I am not really convinced of just how you appear to connect your points which inturn make your final result. For right now I will, no doubt subscribe to your point but wish in the foreseeable future you connect your facts much better.

 36. Beantwoorden

  I’ve been absent for some time, but now I remember why I used to love this web site. Thanks, I will try and check back more frequently. How frequently you update your site?

 37. Beantwoorden

  I’ve been absent for a while, but now I remember why I used to love this web site. Thank you, I’ll try and check back more often. How frequently you update your web site?

 38. Beantwoorden

  naturally like your web site however you need to take a look at the spelling on quite a few of your posts. A number of them are rife with spelling problems and I find it very bothersome to inform the reality nevertheless I’ll surely come back again.

Leave Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *